Tsjecho-Slowakije - persglas

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Tsjecho-Slowakije

Herkomst

Voor 1938 was de glasindustrie booming in Tsjechie, maar alle politieke verwikkelingen van 1938-1945-1989 hebben deze industrie geen goed gedaan. Alle fabrieken gingen in de communistische tijd samen in het SKLO.  Zo samenwerkend, met een heuse ontwerpstaf, kon men toch nog redelijk succesvol aansluiting houden bij de West Europese markt. Dit in tegenstelling tot de Oostduitse fabrieken.


  • Hermanova hut, in de buurt van Pilzen in 1906 opgericht door Carl Stölzle. Een van de belangrijkste ontwerpers was Rudolf Schrötter. Hij werkte voor de oorlog al bij Joseph Inwald. Er waren meerdere glasfabrieken in het Tsjechisch Boheemse gebied, die onder het Stölzle concern vielen met als hoofdkantoor Oberglas in Wenen. Vooral het motief “Lord” werd naar Groot Brittannië uitgevoerd (geïmporteerd door Clayton Mayers Ltd) en is door velen geprobeerd na te maken. Bij Hermanova is de productie van gebruiksglas in 2002 gestaakt. Een deel van de glasproductie is nu weer in handen van de familie Stölzle, als internationaal Duits bedrijf dat wereldwijd glas voor de horeca maakt.
  • Rudolfova hut, in de buurt van Teplice: In1867 gesticht door Josef Inwald, werd de belangrijkste producent in Tsjecho-Slowakije van geperst glas. Na de Eerste Wereldoorlog flink gemoderniseerd. Vanaf 1958 werd het SKLO gevormd waar Rudolfova de belangrijkste speler was. De fabriek doorstond alle stormen, in 1989 overgenomen door Owens, U.S.A. en staakte in 1996 de productie.
  • Nemsova hut, in Slowakije, tot 1965. Van deze fabriek heb ik niet veel, waarschijnlijk is de productie meer gericht geweest op Oost Europa, als je ten minste naar de catalogi kijkt. De mallen zijn in 1965 naar Rosice verhuisd.
  • Rosice hut, bij Brno, tot 1996. Zoals voor vele andere landen geldt zijn ook in Tsjecho-Slowakije veel fabrieken opgehouden te bestaan of opgegaan in veel grotere, vaak buitenlandse, conglomeraties. Rosice hut is er een van.

098+442
54-57 nest + 756-757
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu