Glasfabriek De Lek

Ga naar de inhoud

Glasfabriek De Lek

Persglas 2023
Gepubliceerd door GD/JDvL in Geschiedenis · donderdag 17 maa 2016
Glasfabriek De Lek te Schoonhoven
In Nederland hebben we meerdere glasfabrieken gehad. Het overgrote deel van de productie van de glasfabrieken bestond meestal uit flessen en ander verpakkingsmateriaal. Bloembolglazen zijn waarschijnlijk op verschillende plaatsen gemaakt en niet alleen in Leerdam en Maastricht. Tot nu toe hebben we weinig gegevens over deze andere fabrieken en hun specifieke producten kunnen achterhalen. Catalogi en archieven ontbreken veelal. Men vond het niet belangrijk om deze te bewaren of ze zijn vernietigd bij brand. Alles was op productie gericht. Soms komen er onverwachts gegevens tevoorschijn. Zo ontdekte een verzamelaar in 2005 de ons tot nu toe onbekende glasfabriek De Lek. Het begon met een sticker op een hyacintenglas, waarop “De Lek Schoonhoven” stond. Schoonhoven maakt deel uit van de gemeente Krimpenerwaard waar ik woon, dus extra boeiend.
Speurwerk van de heer J.M. ten Napel leverde de volgende gegevens op.

Glasfabriek De Lek C.V., een fabriek van glazen artikelen -huishoudelijke en luxe- en glasblazerij, werd op 1 augustus 1950 opgericht. De fabriek (Buiten de Veerpoort 5 te Schoonhoven) was gevestigd in bestaande gebouwen, waar aanvankelijk een houtzagerij en later een graanmaalderij in was. Na de Tweede Wereldoorlog is er even een zilverfabriek in geweest en daarna werden de gebouwen als glasfabriek gebruikt. De fabriek richtte zich vooral op de productie van gebruiksglas (glazen, schalen), sierglas (vazen e.d., gekleurd überfangglas = duplex-glas/ triplex-glas/ meerlagenglas), persglas (asbakken e.d.) en laboratoriumglas. Persglas was voor deze fabriek een bijproduct, wat dan meestal in opdracht van andere glasfabrieken werd geproduceerd. De werknemers van de fabriek waren glasblazers en slijpers uit Nederland (Leerdam) en inpakkers, stokers en mallenmakers uit Schoonhoven en omgeving. Door de week werd de normale glasproductie gedaan en de zaterdagmiddag werd besteed aan het maken/blazen van nieuwe ontwerpen. De Lek C.V. heeft kort bestaan, van augustus 1950 tot eind december 1953. De fabriek, die in de uiterwaarden aan de Lek stond, is ten onder gegaan aan de gevolgen van de watersnoodramp in 1953.

De kleuren die door de fabriek gebruikt werden, waren blank sodaglas, groen, geel, amethist en zwart. De glasfabriek maakte ook een bloembolglas. Het betreffende hyacintenglas heeft nr. 0504 in de gestencilde catalogus van De Lek C.V. van 1952, en werd geleverd als 12 glazen in een doos. Het glas kostte fl. 0,46 per stuk (groothandelsprijs). De meest bekende glazen zijn uitgevoerd in kleurloos of groen glas (fig. 52). Of het glas nog in andere kleuren gemaakt is, is niet bekend. Asbakken in 2 modellen is het enige persglas dat de fabriek maakte. In groen, waardoor het vaak voor "Leerdam" wordt aangezien. Onterecht.

   

Persglas (Depression Glass)
Depression Glass: Ik word er vrolijk van!
versie 9.3 - 22 mei 2024
© 2005-2024 GD projecten
janke@persglas.nl   
Terug naar de inhoud