België en Frankrijk - persglas

persglas titel
sub titel
Ga naar de inhoud

België en Frankrijk

Herkomst
België
In België waren diverse fabrieken, waarvan Val Saint Lambert de grootste en belangrijkste was. VSL was de spin in de Belgische glasindustrie. Verkreeg men orders die beter in een van de andere fabrieken gemaakt kon worden, dan werd de order daar gegund. De stukken die in de catalogus van 1935 als Luxval, of Valambert werden gepresenteerd zijn wel de bekendste. Maar al eerder werd ook veel zwaar kerkelijk glaswerk geproduceerd. Alles wat van glas gemaakt kon worden is er in grote hoeveelheden gemaakt. Na de 1e wereldoorlog is de productie langzaam afgenomen. Steeds meer onderdelen werden gesloten en maakt men alleen nog maar enkele luxe kristallen producten.
Drie andere fabrieken zijn Scailmont en Verreries Doyen en Boom. Bij Doyen werden veel stuks in opdracht voor VSL en andere Europese fabrieken gemaakt of, wat over en weer door alle fabrieken heel veel werd gedaan, gekopieerd. Boom valt wat kleuren en decoratie betreft buiten mijn verzamel gebied. Vaak staat er “Belge” of “Belgique” in de stukken, maar is het raden naar de werkelijke producent. Ik heb wel stukken die ik aan Doyen toeschrijf, maar heb er geen bewijs van gevonden.
Frankrijk
Ik heb een flink aantal stukken uit Frankrijk, dit weet ik omdat in vrijwel alle Franse producten 'France' o.i.d. ingeperst is. Van sommige stukken is het goed te identificeren omdat de fabrieksnaam er in staat. Naast het servies van Arcoroc, de fabriek waar in de zeventiger jaren ook het grijze glazen servies van BP werd gemaakt, heb ik ook ander Frans glas.
Fabrieken die voor mijn verzameling van belang zijn: Baccarat en Vallerysthal/ Portieux.
Cristalleries de Baccarat, bestaat al sinds 1765. Er zijn in de periode dat dat populair was ontelbare aantallen en variaties toilettafelstellen gemaakt. Een hele catalogus vol in veel kleurvariaties, maar over het algemeen niet naar de Nederlandse smaak. Tegenwoordig wordt er nog veel luxe glas geproduceerd.
Vallerysthal en Portieux zijn ongeveer even oud, maar zijn in 1872 al samen gegaan. Eigenlijk is het verhaal van de meeste glasfabrieken hetzelfde: verkleinen, verkleinen en uiteindelijk alleen maar luxe glas produceren, vaak nog wel in samenwerking met kunstenaars. Sinds 1996 in handen van Groupe Faience Niderwiller.
Terug naar de inhoud