Historie - persglas

persglas titel
sub titel
Ga naar de inhoud

Historie

Wetenswaardig
Een van de oudste manieren om glas te maken is om het onder druk in een vorm te persen. Het blazen van glas werd rond de 2000 jaar geleden ontdekt in Syrië en daarna werd het via de Romeinen ook langzaam in Europa bekend. Waar de belangstelling naast de toepassing in flessen e.d., ook uitging naar vlakglas, zoals vensterglas. Vooral in de winter. Dus iets wat licht doorlaat en geen koude wind was zeer welkom.
Rijkere mensen ontdekten  rond 1200 de voordelen van vensterglas ten opzichte van de tot dan gebruikelijke materialen om vensters af te dichten. Het "gewone volk" leeft nog in huizen zonder vensteropening of sluit de vensters af met houten luiken, geolied linnen, perkament, visblazen. Rond 1300 wordt het vensterglas niet alleen in kerken en stadhuizen maar ook in grote boerderijen gebruikt. Lang bleef het glas min of meer ondoorzichtig, pas na 1600 kwam hier langzaam verbetering in. Dit had te maken met de zuiverheid van de grondstoffen.

Er waren twee manieren om vensterglas te vervaardigen:
  • Slingerglas: In de 12de en 13de eeuw ontstond het kroonglas, dat met een houten pincet werd opengemaakt; als uitvergroting van de glasrondproductie. Dat werd verder ontwikkeld tot de slingerglastechniek: hierbij wordt het glas letterlijk verder opengedraaid door de middelpuntvliedende kracht. De kroonglas- of slingerglasmethode werd het meest gebruik van de late 14de tot de 17de eeuw. Wat aanvankelijk maar 15 cm groot kon worden, kon aan het einde van de ontwikkeling 1 meter worden.
  • Cilinderglas: Cilinderglas werd parallel aan slingerglas ontwikkeld vanaf de 12de eeuw maar werd pas in de 18de eeuw geproduceerd in België (Charleroi). In plaats van een bol glas open te werken en uit te slingeren werd het glas geblazen tot een langwerpige vorm en werd de cilindermantel opengesneden. Na het strekken en koelen verkreeg de glasblazer een rechthoekig stuk glas. Met dit procedé kon men grotere oppervlakken glas produceren dan voorheen.
Terug naar de inhoud