Nederland - persglas

persglas titel
sub titel
Ga naar de inhoud

Nederland

Herkomst
Leerdam: Nederlands oudste glasblazerij of Glashut, zoals de kleine fabrieken toen werden genoemd werd in 1765 in Leerdam opgericht. Als je de vorm ziet begrijp je de naam. De oprichters waren vakmensen uit Duitsland. Eerst één familie, maar er kwamen er steeds meer bij. Pas in 1878 werd ter plaatse ook een witglasfabriek opgericht voor het maken van tafelglas. Het slijpen en etsen van glas was handwerk. Ook voor deze fabriek werd personeel aangetrokken uit Duitsland en Bohemen, waar veel “Glasshϋtte” waren in die tijd. In deze tijd van mechanische uitvindingen werd het werk ook langzaam minder zwaar. De huishoudcollectie "Neerlandia" is vanaf 1939, "Hollandia" vanaf 1951. Het verschil zit 'm soms in de vorm, maar vooral in de kleur: "Hollandia" is veel donkerder.

Kristalunie: De fabriek in Maastricht, beter bekend als de Kristalunie, werd opgericht door de familie Regout, bekend van het aardewerk. Zij probeerden de gehele markt van de gedekte tafel te bedienen. In eerste instantie maakte men er vrijwel alleen glas dat geslepen of geëtst werd, zoals veel mensen mooi vonden in die tijd. Standaardvormen konden met allerlei motieven geslepen/of geëtst worden. Veel later dan in Leerdam ging men hier over tot het aantrekken van kunstenaars om moderner en aantrekkelijker glaswerk te maken.
Datering: Het is tegenwoordig heel gebruikelijk dat fabrieken door anderen worden overgenomen, dat ze fuseren of worden opgeheven. Dat was in de tijd dat de meeste stukken uit mijn collectie werden gemaakt niet anders. Alleen is het grappig, of triest zo u wilt, dat je naast de technische ontwikkelingen, ook de geschiedenis van Europa in de eerste helft van de twintigste eeuw terug ziet in de fabricage van veel Europees glas. Als ik ergens een jaartal heb bijgezet is dat vaak alleen om aan te geven in welk jaar het model voor het eerst is gebruikt. Het werkelijke productiejaar is heel moeilijk aan te geven.
Terug naar de inhoud