UK en USA - persglas

persglas titel
sub titel
Ga naar de inhoud

UK en USA

Herkomst
Verenigd Koninkrijk
Engeland heeft een aantal eigen fabrieken, maar er is vaak onder de naam van de importeur veel ingevoerd uit Duitsland en Tsjecho-Slowakije. Nu is er nauwelijks nog  luxe  gebruiksglas industrie. Wat er nog wel is, is overgegaan in Chinese handen. Er is een aantal fabrieken waarvan ik voorwerpen in mijn collectie heb:
Davidson: Sinds 1832 in Gateshead in Nothumberland gevestigd. Een gebied met steenkool en water voorhanden handig bij de productie van glas. Had in de loop der tijd een enorme productie, maar is in de 1950's ten onder gegaan.
Sowerby: Net als Davidson sinds midden 1800 in Gateshead gevestigd. De firma deed het in de eerste halve eeuw heel goed, met export over de hele wereld. Na 1900 ging het bergafwaarts door concurrentie van Oost Duitsland en Tsjecho-Slowakije. In de 1970's werd de productie gestaakt.
Bagley: Gevestigd in Knottingly, Yorkshire. In deze fabriek is nooit iets anders gemaakt dan persglas. Na vele jaren van langzame achteruitgang bestaat de fabriek nu nog als onderdeel van het Stölzle imperium als flessenfabriek.
Verenigde Staten
Er waren en zijn in de V.S. een groot aantal glasfabrieken. Onder andere: Anchor Glass Company, Hazel Atlas Glass Company, Imperial Glass Corporation, Hocking Glass Company en Jeanette Glass Company en vele andere. Het gebruik van glas voor van alles is in de VS veel uitgebreider geweest dan hier. Waar hier de Keulse potten e.d. gebruikt werden voor de opslag van producten, werd dat in de VS gedaan in glas. Koelkastdozen zijn daar ook heel veel gemaakt, want een koelkast was daar al gemeen goed vóór 1940, terwijl dat hier pas kwam toen er ook al de veel minder breekbare plastic bakjes van o.a.Tupperware in de handel kwamen. Ook het opaal glas, dat erg op porselein lijkt, was heel populair. Pyrex schalen met bloemetjes voor in de oven waren in Europa al wel, maar in de VS had je er hele serviezen van.

Er zijn veel Amerikaanse boeken over depression glass, kijk eens bij www.amazon.com, Voor Europees persglas heb je er niets aan.
Terug naar de inhoud