Weetjes - persglas

persglas titel
sub titel
Ga naar de inhoud

Weetjes

Wetenswaardig
Rekjes: Onder andere de Nederlandse firma Tomado heeft in de loop der jaren, ongetwijfeld in samenwerking of samenspraak met de glasfabrikanten, allerlei rekjes van draadstaal gemaakt. Hierin werden dikwijls de veelkleurige series aangeboden. Of ze werden los in de huishoudzaken aangeboden. Ook de rekjes voor de melkflessen kunnen velen van u zich vast wel herinneren.
Zwaar werk: Eeuwenlang is glas gemaakt door glasblazers. Een zwaar, maar relatief goed betaald beroep. Je moet  je voorstellen dat de glasblazers bloot stonden aan temperaturen van 1200–1500 graden, de klomp gesmolten glas aan de blaaspijp woog soms wel 25 kilo en er kwamen allerlei schadelijke dampen vrij. Om het maar niet te hebben over het fijne stof van het gebroken en geslepen glas.
Al 3500 jaar gekleurd glas: Sinds ruim 3500 jaar wordt koper gebruikt om glas een kleur te geven. Verschillende hoeveelheden werden toegevoegd om b.v. blauw, rood en groen te krijgen.
Zwart glas: Naast de al beschreven kleuren werd ook zwart glas gemaakt. De zwarte kleur werd verkregen door ijzeroxide en mangaan toe te voegen. Soms lijkt glas onbedoeld zwart als er teveel van een toevoegstof werd gebruikt. Zwart glas wordt ook wel obsidiaan genoemd. Onjuist: obsidiaan is vulkanisch materiaal. De scherven hiervan werden o.a. in Zuid Amerika gebruikt als eenvoudige gereedschappen.

Bij de foto’s: Er is voor gekozen de voorwerpen zo groot mogelijk af te beelden om alle details goed laten zien. Met als nadeel dat je de dimensie niet in beeld hebt, vandaar ook dat alle maten opgenomen zijn. Het fotograferen van roze glas is lastig. Vooral door de vele kleurverschillen van het roze glas en de verschillende glasdiktes. Waardoor het licht steeds anders breekt en foto’s na elkaar genomen van 2 items geheel qua tint kunnen verschillen.
Terug naar de inhoud