Collectie 1a - Persglas 2023

Ga naar de inhoud

Collectie 1a

Collectie 1
Stolpen
In stolpen wordt kaas bewaard en gepresenteerd. De stolpen konden de ijskast, die in de depressie jaren nog lang niet algemeen was, niet vervangen. Maar insecten en vliegen werden buiten gehouden en het uitdrogen van de kaas werd wat tegen gegaan. Een paar getoonde items zijn mogelijk botervloten. Deze zijn anders dan kaasstolpen kleiner en niet schuin. Soms is het alleen een schotel.
Er zijn ook  boterschaaltjes bekend met een onderschotel waar warm water in kon om de boter zachter te maken. In de jaren vijftig kom je dezelfde modellen tegen met een zwart onderblad. Dat was toen in zwang.
Kaasstolp 1303
Zeer fraaie en grote kaasstolp van donkergroen persglas. Herkomst onbekend. L 26,5; b 15,5; h 13 cm.
1292 (comp)
Waarom ik deze keramiek kaasstolp hier laat zien? Omdat deze zoveel groter is dan de persglazen exemplaren in mijn collectie, namelijk met een onderschotel van 29x22 cm. De Franse stolpen zijn kleiner en soms rond (denk maar aan de Franse kaasjes) en zelfs de fraaie persglazen kaasstolpen van Leerdam zijn ‘bescheiden’ in vergelijking met deze keramieken. Een 2e reden om hem te koesteren is omdat het voorwerp me terugbrengt naar het begin van mijn collectie, namelijk de spulletjes van mijn Opoe Janke. Van de zegeltjes van de California soepen spaarde ze ontbijtbordjes en soepkommen met een soortgelijk bloemetjes motief. Die werden gemaakt door Regina-Gouda. Wat mij doet "veronderstellen" dat deze ongemerkte kaasstolp ook van Regina kan zijn. Uit de periode 1930-1950. Let nog even op de ventilatiegaatjes in de 'cloche', die zie je niet in de glazen stolpen!
Toilettafel sets
Toilettafelsets zijn gedurende een tweetal eeuwen erg populair geweest. Na de 1960's verdween het stel vrijwel geheel uit beeld. Mooie merk parfum flessen en verstuivers kwamen er voor in de plaats. De voornaamste voorwerpen die je als onderdeel van een toilettafel stel kunt aantreffen zijn: kandelaars (zeker toen het elektrisch licht nog niet algemeen was), waterflessen met glazen, eau de Cologne flessen, rozenwaterflessen (bij sommige series in vele maten), poeder en crème potten (soms ook in vele maten), kammenbakjes, ringenbakjes en parfumverstuivers.
Complete toilettafelstellen zijn zeldzaam. Vaak koop je onderdelen apart en zie je pas later dat ze een stel vormen. Of je koopt bewust delen om het later samen te voegen, omdat je weet dat ook niet iedereen altijd een complete set bezat. Vaak gingen er ook onderdelen stuk natuurlijk. Bij parfumflessen ontbreekt vaak de verstuiver en de ballonnen zijn bijna altijd vergaan. Maar dat geeft niet. Ook zonder verstuiver zijn het leuke items.
Ik laat een groot aantal redelijk complete stellen zien. Onderdelen heb ik nog veel meer, te veel om te tonen.
Meer toilettafel sets en toebehoren
In de tijd dat je nog overal roze persglas kon kopen waren wij op de Antique Fair in Ardingly, Kent, een van de grootste van Europa (volgens de Engelsen). Daar vonden we wat achteraf een uitstalling op een wat modderig deel van de fair (het regende uiteraad!) met een enorme voorraad aan Depression Glass (roze). Een soort Luilekkerland voor mij leek het. Al gauw zag ik dat de opgemaakte toilettafelsets voor geen meter klopten, alles merken stonden door elkaar en ook klopten de diverse onderdelen niet. Dus begon ik voor mezelf  wat bijpassende sets uit te zoeken. Waarop de verkoper mij in een Engels dialect begon uit te foeteren. "Wat ik wel niet dacht. Wie had er nu verstand van, het stond allemaal goed". Ik ging nog in discussie ook en hij bond enigszins in. "Ik moet het wel zo verkopen, anders blijf ik met de rommel zitten en neem jij alle moois mee. En tot nu had niemand dat in de gaten". Ik heb NIETS gekocht. Barst maar met je glas.......
Persglas (Depression Glass)
Depression Glass: Ik word er vrolijk van!
versie 9.3 - 22 mei 2024
© 2005-2024 GD projecten
janke@persglas.nl   
Terug naar de inhoud