Collectie 1b - Persglas 2020

Ga naar de inhoud

Collectie 1b

Collectie 1
Roomstellen
Zolang er koffie en thee gedronken wordt zijn er al melkkannetjes en suikerpotten, al dan niet samen op een dienblaadje als roomstelletjes, soms met een lepelvaasje. Een bijpassend groter schaaltje vind je ook vaak, om met koud/warm water erin te dienen om de melk te koelen of warm te houden. Soms kom je ook melkkannetjes tegen samen met ondiepe gebaksschaaltjes, dit was dan voor b.v. appelbollen met warme vanille roomsaus of vla.
Het compleet krijgen van zo’n combinatie is zoeken naar ontbrekende onderdelen. In de vijftiger jaren werden de zwarte onderbladen populair.
Melk kannetjes
Een soort 'weeskinderen' lijkt het wel, zo zonder plateau en suikerkom. Maar er zitten in mijn collectie nu eenmaal veel kannetjes die nog geen bijpassende set hebben gevonden. Vandaar een aparte categorie.
Gebaksstellen
Het presenteren van lekkernijen is van alle tijden. Traditioneel hoort bij de koffie gebak en bij de thee een bonbonnetje of petitfour. Alle stellen die ik heb (en hier toon) zijn compleet met minimaal 6 schoteltjes.
Gebaksschotels en plateau's
Opgesteld op een buffet is een plateau natuurlijk erg mooi. Ik heb bij plateaus nog nooit bijpassende schoteltjes gevonden; die kom je alleen tegen bij het traditionele gebaksstel.
Persglas (Depression Glass)
Depression Glass: Ik word er vrolijk van!
versie 8.7 - 15 maart 2022
© 2005-2022 GD projecten
janke@persglas.nl   
Terug naar de inhoud