Collectie 2d - Persglas 2020

Ga naar de inhoud

Collectie 2d

Collectie 2
Suiker- en jampotten en een snoeppot
  • Dit soort potjes werd gebruikt voor suiker, jam, honing en mosterd. De kleinste potjes zijn m.i. speciaal voor mosterd. Dit type potjes onderscheid zich van andere potjes door de deksel met lepelopening. Er zijn speciale kleine lepeltjes voor, van zilver of been en glas. Voor mosterd lepeltjes van glas of been, omdat zilver en mosterd verkeerd op elkaar inwerken. Niet goed voor de mosterd en ook niet voor het lepeltje.
  • Je ziet verder een fraaie snoeppot waarop in het, bij mij ontbrekende, glazen deksel “Haribo” hoort te staan. In 1921 richtte Hans Riegel sr. in Bonn het snoepjesbedrijf Haribo op. De naam staat voor de eerste letters van Hans Riegel Bonn. Het bedrijf breidde in de jaren ’20 langzaam uit. Hij had al snel succes. In 1922 maakte hij de eerste gummi-snoepjes, in de vorm van beertjes. Dit item van Haribo komt uit een winkel.
Jardinières, bloemstekers
Bij een mooi gedekte tafel voor een officieel etentje mochten naast je mooiste servies kandelaars en een bloemstuk op de tafel niet ontbreken. Fraaie kandelaars en voor de bloemen werden schalen gebruikt en jardinières en vaak ook bloemstekers.
Tafelstukken
Wat is er mooier dan midden in je bloemstuk ook een aardig beeldje te hebben. Die tafelstukken konden (stijl rond 1900) soms wel drie verdiepingen hoog zijn. Hier zie je vier fraaie voorbeelden. Klik op het plaatje voor details.
Dierenfiguren
Toeval speelt ook een rol bij mijn verzameling. Als bijvangst bij aankopen kocht ik enkele keren leuke glazen diertjes. Ze hebben een mooi plekje. Bijzonder omdat ze dat zijn............ en bijzonder omdat ze, wat de varkentjes betreft althans, de link vormen met de collectie ouderwetse spaarvarkens van Gert.
Diversen
Met ondermeer een intstel en 2 soda syfons. Die waren populair in de jaren 1920 en 1930. De opkomst van gebottelde koolzuurhoudende dranken leidde tot een daling van hun populariteit in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Tot Blokker e.a. kwamen met de 'sodastream', maar of dat een blijvertje is? Ouderwetse syphons zijn een gewild verzamelobject, in veel kleuren verkrijgbaar en behoorlijk prijzig. Kijk uit voor namaak!
En verder zie je items die ik nergens anders kon onderbrengen, zoals dienbladen, een olielampje, een grote bowl (?) pot, etc.
1290
5 delig inktstel van wit persglas. Art Déco 1920-1930. Lengte 18; breedte 13,6 en hoogte 8 cm. Ingeperst merkje S V. De S zou van Sociëté kunnen zijn en de V van Valeriestal, Frankrijk. Maar of dat ook zo is....?
Persglas (Depression Glass)
Depression Glass: Ik word er vrolijk van!
versie 8.7 - 15 maart 2022
© 2005-2022 GD projecten
janke@persglas.nl   
Terug naar de inhoud