Collectie 2c - Persglas 2020

Ga naar de inhoud

Collectie 2c

Collectie 2
Klokkenstel en kandelaars
Een pronkstuk uit mijn verzameling is de klok met bijbehorende kandelaars. Is uit 1937, “Waltraut” van Walther (lengte 12/8,5; breedte 6/6; hoogte 16,5/15,5 cm ).
Kandelaars kom je tegen als onderdeel van een toilettafelset, maar ook ter decoratie van de dinertafel. Aangezien bij de meeste fabrieken alle onderdelen los te bestellen waren kon je zelf je uitzet samenstellen. Bij de toilettafelstellen zijn er al vele getoond. Hier zie je alleen die overbleven.
Asbakken
In de tijd waarin deze asbakken werden gebruikt hoorde roken er helemaal bij. Tegenwoordig zie je nog maar weinig asbakken op tafels. Ik ben gestopt met het verzamelen van asbakken en heb er verschilldnde van verkocht. Niet alles wat ik aan asbakken toon zit in mijn collectie! Je ziet hier kleine eenpersoons asbakjes voor op de kaart- of borreltafel, tot heel grote en zware om sigaren in te kunnen leggen in (bijvoorbeeld) de directiekantoren.
Onderzetters
Hier zie je twee soorten onderzetters: Die waar je je glas op kon zetten, om de salontafel te beschermen. En een om een wijnfles op te zetten.
Zeepdoosjes
Zeepdozen: Ze stammen uit de jaren 1930. Zeep werd niet aan de toilettafel gebruikt, maar bij het bad dat zelden in hetzelfde vertrek stond. Deze dozen zijn duidelijk voor luxe zeep bestemd.
851+1139 (comp)
Zeepdoosjes van firma Henry G. Schlevogt (Curt Schlevogt, Gablonz an der Neisse/ Jablonec nad Nisou, Tsjechoslowakije). Curt Schlevogt (CS) gaf zijn nieuwe collectie, die hij in 1934 op de Lentebeurs van Leipzig presenteerde, de handelsnaam "Ingrid". Op elk glazen voorwerp van zijn bedrijf was het label "Ingrid" geplakt. Ook op deze zeepdoosjes van opalineglas, waar ze uiteraard gauw afgeweekt werden. Schlevogt liet zijn objecten voornamelijk persen door Glaswerk Riedel, Polaun. De afwerking werd uitgevoerd door zijn eigen bedrijf.
Na 1945 zijn veel Tsjechische glasindustriebedrijven onder het communistische regime genationaliseerd en verschillende bedrijven die dezelfde producten maken werden samengevoegd (zo is bijvoorbeeld SKLO ontstaan). Ook werd de handelsnaam "Ingrid" voor alle soortgelijke artikelen gebruikt. Daarom zijn niet alle objecten het label "Ingrid" (zonder bijschrift) dragen, toe te wijzen aan de firma Schlevogt.
Meer tafelaccessoires
Zout en pepersets, al dan niet in combinatie met olie en azijn of mosterd, stonden in die tijd ook op tafel.
En je ziet, het kostte indertijd even om er achter te komen wat het was, een tandenstokerhouder uit Tsjechie.
Kijk voor mosterdpotjes ook even bij de jam- en suikerpotjes.
Nachtlampjes, waxinelichthouders, theelichtjes
Na het uitvinden van de waxinelichtjes werd nachtverlichting vaak ook in die richting gezocht omdat het meestal veiliger was dan een lange brandende kaars, zeker bij kinderen. Waxinelichthouders van roze glas kun je ook nu nog in de winkel tegenkomen. Theelichtjes kom je ook nu nog van glas tegen, maar de twee die ik heb zijn aanzienlijk ouder en roze natuurlijk.
Persglas (Depression Glass)
Depression Glass: Ik word er vrolijk van!
versie 8.7 - 15 maart 2022
© 2005-2022 GD projecten
janke@persglas.nl   
Terug naar de inhoud