Collectie 2c - Persglas 2020

Ga naar de inhoud

Collectie 2c

Collectie 2
Klokkenstel en kandelaars
Een pronkstuk uit mijn verzameling is de klok met bijbehorende kandelaars. Is uit 1937, “Waltraut” van Walther (lengte 12/8,5; breedte 6/6; hoogte 16,5/15,5 cm ).
Kandelaars kom je tegen als onderdeel van een toilettafelset, maar ook ter decoratie van de dinertafel. Aangezien bij de meeste fabrieken alle onderdelen los te bestellen waren kon je zelf je uitzet samenstellen. Bij de toilettafelstellen zijn er al vele getoond. Hier zie je alleen die overbleven.
Asbakken
In de tijd waarin deze asbakken werden gebruikt hoorde roken er helemaal bij. Tegenwoordig zie je nog maar weinig asbakken op tafels. Ik ben gestopt met het verzamelen van asbakken en heb er verschilldnde van verkocht. Niet alles wat ik aan asbakken toon zit in mijn collectie! Je ziet hier kleine eenpersoons asbakjes voor op de kaart- of borreltafel, tot heel grote en zware om sigaren in te kunnen leggen in (bijvoorbeeld) de directiekantoren.
Onderzetters en zeepdoosjes
Onderzetters: Hier zie je twee soorten onderzetters: Die waar je je glas op kon zetten, om de salontafel te beschermen. En een om  een wijnfles op te zetten.
Zeepdozen: Ze stammen uit de jaren 1930. Zeep werd niet aan de toilettafel gebruikt, maar bij het bad dat zelden in hetzelfde vertrek stond. Deze dozen zijn duidelijk voor luxe zeep bestemd.
Meer tafelaccessoires
Zout en pepersets, al dan niet in combinatie met olie en azijn of mosterd, stonden in die tijd ook op tafel.
En je ziet, het kostte indertijd even om er achter te komen wat het was, een tandenstokerhouder uit Tsjechie.
Kijk voor mosterdpotjes ook even bij de jam- en suikerpotjes.
Nachtlampjes, waxinelichthouders, theelichtjes
Na het uitvinden van de waxinelichtjes werd nachtverlichting vaak ook in die richting gezocht omdat het meestal veiliger was dan een lange brandende kaars, zeker bij kinderen. Waxinelichthouders van roze glas kun je ook nu nog in de winkel tegenkomen. Theelichtjes kom je ook nu nog van glas tegen, maar de twee die ik heb zijn aanzienlijk ouder en roze natuurlijk.
Persglas (Depression Glass)
Depression Glass: Ik word er vrolijk van!
versie 8.0 - 20 februari 2020
© 2005-2020 GD projecten
Terug naar de inhoud