Collectie 2b - Persglas 2020

Ga naar de inhoud

Collectie 2b

Collectie 2
Karaffen, kannen en glazen
Eeuwenlang is het gebruikelijk geweest bij een trouwerij o.a. glazen of een glasservies cadeau te doen.
Bij een set limonadeglazen hoorde een kan, bij likeurglazen hoorde een karaf. Zulke sets kon je van heel simpel tot op het idiote af uitgebreid krijgen. Opvallend is dat glazen in de loop van de jaren groter zijn geworden.
Hoewel het qua verzamelen betreft niet mijn voorkeur heeft, heb ik wel wat glazen. Kannen en karaffen daarentegen vind ik wel leuk; hiervan is heel moeilijk te achterhalen wie de maker is. En dat is me tot heden ook vrijwel niet gelukt.
Kannen
Karaffen
Glazen
Vanouds bestaan er vele typen drinkglazen met in grondvorm drie onderdelen: de kelk, de stame en de voet. De kelk is het, meestal brede, deel waarin zich de drank bevindt en waaruit gedronken wordt. De stam het deel waaraan men het glas vasthoudt. De voet datgene waarmee het glas op tafel kan worden gezet. Deze drie onderdelen kunnen verschillende vormen hebben, waardoor men tal van typen drinkglazen kan onderscheiden.
Een uitzondering hierop vormen (o.a.) whiskyglazen, waterglazen en glazen waaruit de Fransen landwijn drinken, waarbij er geen stam is en de voet en kelk direct met elkaar verbonden zijn.
Vazen
Vazen zijn er in alle soorten en maten, voor één roos of voor een heel boeket. Er zijn heel zware vazen die bijvoorbeeld gebruikt werden op het altaar in de kerk, of heel kwetsbare geblazen vazen. Naar vazen zoek ik niet speciaal, maar als ik er op een markt een tegenkom die me lijkt kan ik het toch niet laten om 'm te kopen. Ook als je een partijtje roze persglas glas koopt zitten er soms vazen bij.
Persglas (Depression Glass)
Depression Glass: Ik word er vrolijk van!
versie 8.0 - 20 februari 2020
© 2005-2020 GD projecten
Terug naar de inhoud