FAQ's en links - Persglas 2023

Ga naar de inhoud

FAQ's en links

Informatie
vitrinekasten
Antwoord op veel voorkomende vragen
Je verzamelt roze persglas. Toch zie ik ook andere kleuren in je collectie. Kan je uitleggen waarom dat is?
Sowieso was het eerste glas dat ik in huis had gewoon doorzichtig blank glas. Ik begon mijn collectie met 2 items van gekleurd glas: het groene gebaksstel van mijn ouders uit 1942 en de bowlschaal met kopjes uit 1938 van mijn opoe, grootmoeder.
Het groene glas van Leerdam heb ik gekocht omdat er van Leerdam weinig roze is en ik er wel wat van in mijn collectie wilde hebben. Kaasstolpen zijn mijn favoriete voorwerpen; soms koop ik een mooie in een andere kleur. Om een set te completeren koop ik wel eens iets in een andere kleur, die blijft tot ik de roze variant vind. De meerkleurige setjes zijn uit de jaren '50. Ik koop ze in één geheel. Alleen het roze item er uit pakken maakt zo'n set incompleet.

Hoe kan je glazen voorwerpen het best versturen?
Het versturen van zwaar glaswerk (je verkijkt  je gemakkelijk op het gewicht van een grote glazen schaal) is een kwestie van ieder onderdeel inpakken in bolletjesplastic, rangschikken in een ruime, stevige doos, met bescherming van oude kranten onder in. Vervolgens alles goed opstoppen met proppen oude kranten, zodat de zware voorwerpen niet kunnen schuiven als de postbode er ruw mee omgaat. Zorgvuldig te werk gaan dus, maar dat is geen garantie op succes. Ook bij mij is wel een keer iets misgegaan. En ook heb ik wel eens een doos met scherven ontvangen. Dat is erg balen! Je wilt dat alles heel overkomt. Dus ...... goed inpakken!!!
Ik heb veel van wat jij laat zien, maar dan in andere kleuren. Is dat dan ook depression glass?
Ja, het werd in veel kleuren geperst: geel, bruin, blauw, groen en doorzichtig.

Is Amerikaans depression glass (DG) te vergelijken met het Europese?
Nee. Amerikaans DG heeft een geheel eigen stijl en eigen motieven en kent zelfs andere gebruiksvoorwerpen dan in Europa. De handboeken, over alles hebben de Amerikanen wel wat geschreven, geven daarom wel leuke plaatjes maar weinig houvast als het gaat om mijn collectie die voornamelijk uit Europees DG bestaat.

Ik heb belletjes en scheuren in het glas. Is het dan kapot?
Een echte barst voel je. Scheuren komen door het afkoelen. Soms zitten er ook luchtbelletjes in. Die zaten al in de bol met  vloeibaar glas, dat in de mal gedropt werd en de bel bleef er in zitten. Niets aan de hand dus! Later is met de luchtbelletjes geëxperimenteerd en is er speciaal glas van gemaakt.

Kan ik iets laten zien, zodat jij me vertelt waar het vandaan komt?
Een foto is daarbij wel nodig. Of ik je dan een precies antwoord kan geven kan ik niet garanderen. Zo niet dan kan ik je meestal wel een hint geven, een zoekrichting wijzen. Ik leer nog iedere dag bij. Er is nog zoveel dat ik ook niet weet! En veel catalogi zijn of niet digitaal of helemaal verdwenen.

Verkoop en koop je ook persglas?
Als je roze persglas wilt kopen moet je op het online-shop logo hieronder klikken.
Voor verkoop mag je contact opnemen via de mail. Ik koop alleen wat gaaf is, echt uit de dertiger jaren is en wat me interesseert!
Links
Links om je kennis van persglas te verdiepen

Dit is de site bij uitstek als u iets wilt weten over Nederlands en/of Belgisch glas. Zij breiden hun documentatie gestaag uit.

Ook van de Hogelandsehoeve. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt hier wel een site over glas. Eigenlijk alles.....

Op de site van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam kunt u voor veel informatie terecht over Nederlands glas. Het ooit zo leuke Glasmuseum in Veenhuizen is helaas opgeheven.  

Dit is de site van Pamela Wesendorf. Heel handig als je iets heb gekocht of gekregen om te kijken in welke richting je moet zoeken bij de herkomstbepaling. Ook deze site wordt voortdurend geactualiseerd.

Op deze site vind je steeds meer catalogi van makers van geperst glas.
In mijn "persglas praatjes" vindt je op onregelmatige tijdstippen leuke items.
Alle foto’s en teksten zijn
copyright © GD projecten
In mijn persglas shop kunt u mooie items kopen voor ouderwetse prijzen.
Persglas (Depression Glass)
Depression Glass: Ik word er vrolijk van!
versie 9.3 - 22 mei 2024
© 2005-2024 GD projecten
janke@persglas.nl   
Terug naar de inhoud